Isoleren van woningen begint populair te worden

Het isoleren van woningen begint populair te worden. Vreemd is het natuurlijk ook niet. Want de energieprijzen blijven stijgen. Dat wil zeggen dat het opwarmen van een woning veel geld kost en dit willen veel Belgen graag verlagen.

Isoleren is een relatief goedkope ingreep welke voor veel besparing kan zorgen. Vaak wordt de spouw dan voorzien van een isolatiemateriaal, ook wel spouwmuurisolatie genoemd. Maar is het bij uw woning ook mogelijk om dit te laten plaatsen om zo minder energie te gaan verbruiken? In dit artikel een uitleg.

isoleren

De spouwmuur van uw woning moet minstens 50mm breed zijn. Dit is belangrijk want in dit gedeelte zal het isolatiemateriaal worden geplaatst. Ook is het belangrijk dat uw buitenmuur in goede staat verkeerd. Het materiaal wordt namelijk via de buitenmuur in de spouw gespoten en zodoende dient deze in goede conditie te verkeren. Natuurlijk kan de isolatie enkel worden aangebracht als dit nog niet gedaan is in het verleden. Vaak is hier wel historie van bekend. Woningen van minder dan 10 jaar oud zijn vaak standaard al voorzien van deze isolatie. Mocht u twijfelen kunt u altijd een expert inschakelen die kan komen kijken of het inderdaad al gedaan is.

De installateur kan dan een kleine opening in uw buitenmuur maken en kijken of het al is aangebracht. Soms is dit niet nodig omdat bij een eerste oogopslag al duidelijk is dat de spouw inderdaad geïsoleerd is.

Er worden vaak offertes van meerdere bedrijven opgevraagd. Zo kunt u eens vergelijken wat de kosten precies zijn. De goedkoopste kan het worden, maar vraag altijd wel naar het gebruikte isolatiemateriaal. U wilt natuurlijk zo veel mogelijk energie besparen en een paar honderd euro besparen op de isolatie maakt dan ook weinig meer uit. Kies voor het beste isolatiemateriaal dat voor grote besparingen zal gaan zorgen.

Als u een keuze heeft kunnen maken voor een bedrijf dat de isolatie mag komen verzorgen, dan is het goed om te weten hoe dit precies in zijn werking gaat. Zoals gezegd is het een relatief eenvoudige ingreep die meestal binnen 1 dag kan worden uitgevoerd (afhankelijk van de oppervlakte van uw muur).

In uw buitenmuur worden strategisch een aantal gaten gemaakt. Dit wordt met grote precisie gedaan zodat een zo groot mogelijk oppervlakte van de spouw kan worden gevuld. Met speciale apparatuur wordt de muur vervolgens voorzien van de isolatie. De gaten in de buitenmuur worden uiteraard weer netjes dichtgemaakt zodat het amper meer zichtbaar is.

Uw woning is nu voorzien van isolatie en als het goed is zou uw energie factuur (bij gelijk verbruik) moeten gaan dalen.